CIRCUMIN™ [NANO-CURCUMIN] 

Detta är en långtidscirkulerande nanoemulsion med curcuminoider och piperin [naturligt förekommande i gurkmeja resp svartpeppar] med god förmåga att penetrera celler.
  • Reducerad partikelstorlek
  • Inkapslat i biokompatibla vesikler
  • Piperin, som minskar metabolisering
Gurkmejarot [Curcuma Longa] ser ut ungefär som ingefärarot men är lite orange i sin färg. Gurkmeja ingår i ingefärasläktet så de är kusiner kan man säga. Ett av de aktiva ämnena i gurkmeja är curcumin, ett ämne som testats i tusentals vetenskapliga studier. Curcumin är kraftfullt antiinflammatoriskt och har en djupverkande effekt på cellernas hälsa via enzymer och proteiner i cellerna såsom bl a p53 ("genomets väktare"). Curcumin har ett extremt terapeutiskt potential och är troligen det nyttigaste du kan få i dig. Problemet är att det är väldigt svårt att få in curcumin i cirkulationen och en stor del av studierna handlar faktiskt om metoder för att förbättra upptaget. 

Curcumin är fettlösligt [lipofilt] och löser sig därför dåligt i tarmvätskan vilket bidrar till dålig absoption. Dessutom genomgår curcumin omfattande förstapassagemetabolism (bryts ned i mag-tarmkanalen samt konjugeras i levern). Biotillgängligheten uppskattas till ungefär 1% vilket innebär att gurkmeja i sin naturliga form är ganska verkningslöst. Piperin, ett ämne som finns i svartpeppar, kan minska metaboliseringen och en studie visar att kombinationen curcumin och piperin bidrar till en 20-faldig ökning (2000%). 1 mg blir alltså 20mg.  I jämförelse så motsvarar 1 mg av Circumin™ >180mg  curcumin vilket betyder att du behöver betydligt lägre doser för att få en bra terapeutisk effekt oavsett av vilken anledning du använder produkten. 1 ml av Circumin™ ger 50mg curcumin. Det kan låta lite men för att få samma effekt av t ex gurkmejapulver skulle du behöva äta över 1 kg. 

Andra positiva effekter av Circumin™ är att curcuminet cirkulerar i blodbanan under längre tid och har en bättre penerationsförmåga samt större specifik yta [mer effekt per mg].

REKOMMENDERAD DOSERING

Som ett dagligt kosttillskott: Dra upp lösningen i pipetten och droppa 10 droppar [~0.5mL]  under tungan och håll kvar lösningen där i en minut innan du sväljer. Om du inte tycker om smaken kan Circumin™ lösas i valfri vätska eftersom tillverkningsprocessen gör curcuminet vattenlösligt. 

Terapeutisk användning:  Dra upp lösningen i pipetten och droppa 10-20 droppar [ca 0.5-1mL] under tungan och håll kvar lösningen där i en minut innan du sväljer. Ta denna dos på morgonen och vid behov kan samma dos tas ytterligare 2-4 gånger per dygn. Den rekommenderade dosen ska ej överskridas.

När du suger upp lösningen i pipetten är det cirka 1/3 som fylls och detta motsvarar ungefär 20 droppar. Doseringen behöver inte vara exakt utan effekten kommer av  regelbunden användning. 

FÖRVARING

Förvara flaskan i kylskåp.

OBS!

Denna produkt innehåller curcumin som är ett kraftigt gult färgämne. Akta därför kläder och annat som du är rädd om. Om du av en händelse skulle få en fläck brukar handsprit eller IPA (ytdesinfektion) ta bort fläckarna.

INNEHÅLL

Sterilt vatten, oleinsyra, emulgeringsmedel [polysorbat], 50mg/mL curcuminoider [extrakt 95% av Curcuma Longa [radix]], 5mg/mL piperin [extrakt 95% av Piper Nigrum [fructus]].

Kosttillskott

Bör ej ersätta varierad kosthållning. Förvaras utomräckhåll för barn och ska ej användas av gravida eller ammande. 

KONTRAINDIKATIONER

Innehåller ämnen som har en hämmande inverkan på P-glykoprotein och CYP3A4 och bör därför intas med försiktighet i kombination med vissa läkemedel då effekten av dem kan öka.